БНТ реши да отговори на нападките на актьора Ивайло Захариев, който

...
БНТ реши да отговори на нападките на актьора Ивайло Захариев, който
Коментари Харесай

БНТ отвърна на Ивайло Захариев

БНТ реши да отговори на нападките на артиста Ивайло Захариев, който недоволства, че не е получил пари за продажбата на сериала зад граница. Ето какво пишат от националната телевизия:

Българска национална телевизия, напълно в сходство със Закона за авторското право и сродните му права и практиката в кинопроизводството, е заплатила на господин Захариев и останалите носители на авторски и сродни права върху Сериала, обособени хонорари за основаването на Сериала, за излъчването му в стратегиите на Българска национална телевизия и за разпространяването му в чужбина и в каналите на други български медии, които хонорари са обективни.

Възнаграждението за разпространяване на сериала в чужбина, по отношение на което са главните искания на господин Захариев, е несъмнено като % от приходите и изплатено в сходство с постъпилите суми в Българска национална телевизия от международния дистрибутор. Не дават отговор на истина изказванията в медийните изявления, че „ имало 6 милиона лв. облага от сериала „ Под прикритие " и че същата била укрита. Сумата, постъпила като доход (а не печалба) в Българска национална телевизия (и предмет на одити и правосъдни експертизи), от международната дистрибуция е в пъти по-малка, като от нея, по отношение на контрактуваното с господин Захариев и останалите правоносители, е отчислен съответният % и сумата е изплатена посредством Сдружение „ Артистаутор “, което е записана организация за групово ръководство на правата на артистите.

В решението си Софийски градски съд, откакто в детайли е анализирал контрактуваното сред страните и приходите на Българска национална телевизия от разпространяване и откакто е изслушал няколко експертизи, е приел, че избраното заплащане на господин Захариев от разпространяване на сериала е заслужено и няма съображение контрактуваното сред страните да бъде оповестено за незначително. Съдът само е осъдил Българска национална телевизия да изплати на ищеца в допълнение заплащане от към 2 500 лева, което е на база на постъпилите в това време спомагателни доходи от дистрибутора, и което е минимална сума на фона на несъразмерните искания на ищеца, отхвърлени от съда. Решението на този съд е в унисон с решенията на Софийски градски съд и САС по сходен спор с един от операторите на Сериала, където и двете инстанции също одобриха, че избраното заплащане е заслужено и в сходство със закона, а контрактуваното не е незначително.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР